Sivuston sisältö ja sen hakukoneoptimointi on noussut entistäkin tärkeämmäksi hyvän hakukonenäkyvyyden saavuttamiseksi Asennan tekemilleni WordPress-sivustoille hakukoneystävällisen tekstisisällön tuottamisessa auttavan lisäosan. Lisäosan nimi on Yoast SEO. Yoast SEOn oman sivuston löydät täältä.
Tämä teksti saattaa tuntua lähinnä heprealta, jos aihe on Sinulle aivan vieras. Neuvoni kuitenkin on, että lue ja kokeile. Tekstissä on käytetty täsmälleen samoja sanoja kuin lisäosan käyttöliittymässä on, joten asioiden paikantaminen on helppoa.
Ilmainen hakukoneoptimointi
Sinun ei tarvitse siis maksaa optimoinnin tekemisestä kenellekään, vaan voit tehdä senkin itse ja säästää rahaa. Miltäpä siis kuulostaa ilmainen hakukoneoptimointi? Lue tämä postaus ja huomaat kuinka helppoa hakukoneoptimointi oikeasti on.
Päättämällä lisätä säännöllisesti laadukasta sisältöä verkkosivustollesi tai blogiisi olet luonut erinomaisen SEO-strategian. Google näkee sivustosi on aktiivisena, koska uutta sisältöä on julkaistu ja samalla sivuston sisällön määrää on lisätty.
Hakukoneptimointi kannattaa tehdä kaikille sivuille. Myös jokaiseen blogipostaukseen ja uutiseen. Saattaa kuulostaa tuskaiselta, mutta ei se oikeasti sitä ole, kun asiaan pääsee sisään. Lisäksi sivujen sisältöä tulee muokata samaa tahtia muuttuvien hakualgoritmien kanssa, mutta kaikki sivustoille asentamani lisäosat päivittyvät automaattisesti ja näin ollen sen antamat vinkitkin päivittyvät likipitäen reaaliajassa.
Mikä ihmeen hakukoneoptimointi?
SEO (Search engine optimization) eli hakukoneoptimointi tarkoittaa sivustosi sisällön muokkaamista Googlen hakualgoritmejä miellyttäväksi. Hakukoneystävälliseksi. Lisäosassa on kohtia, joiden “liikennevalon” tulisi olla vihreällä, jotta sivun sisällön optimointi toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.
On tärkeää muistaa, että kieli vaikuttaa lisäosan toimivuuteen. Se ei esimerkiksi ymmärrä suomen kielen taivutuksia ja synonyymeja samalla tavalla kuin englanninkielessä. Tästä syystä on hyvinkin mahdollista, että kaikkia lisäosan liikennevaloja ei saada vihreäksi, mutta mitä enemmän sitä vihreää näkyy, aina parempi.
Lisäosassa on kaksi osaa; Readability ja SEO. Myös hakukoneessa näkyvä “teaser” tai ehkä paremminkin sivun kuvaus sekä SEO-otsikko (slug) on muokattavissa. Tee siitä mahdollimman kuvaava ja kiinnostava. Voit esimerkiksi kopioida blogipostauksestasi sen “helmen” ja liittää sen tähän.
Readability eli luettavuusanalyysi
Readability kertoo kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, miten luettavaa sisältö on. Valitettavasti tämä lisäosa ei ota kantaa tekstin oikeinkirjoitukseen. Ainakin omalla kohdallani se olisi vähintäänkin toivottavaa! Lisäosassa on kuitenkin muuten tekstisisällön viilaamiseen muutama kohta. Ensimmäisenä niistä on nykyisessä versiossa “Subheadings” eli väliotsikot. Lukijat ikään kuin skannaavat silmillään sivuston sisältöä tietoa etsiessään. Kuvaavat alaotsikot auttavat heitä löytämään haluamansa helposti.
Jos sivuston vierailijat eivät löydä nopeasti etsimäänsä, he luultavasti vaihtavat toiselle sivustolle ja hakukoneen silmissä tämä tarkoittaa sitä, että sivu ei kerro sitä, mitä vierailijat etsivät. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti sivustosi sijaintiin hakutuloksissa. Lisäksi hakukoneet tietysti käyttävät väitä väliotsikoita selvittääkseen sivustosi asiasisältöä.
Käytä väliotsikoita! Muistathan kuitenkin, että kirjoitat tekstiä lukijoille, et (ainoastaan) hakukoneille. Sen lisäksi, että väliotsikot jäsentävät sivun sisältöä, ne ohjaavat lukijaa sivulla. Kirjoita aina kuvaava väliotsikko.
“Paragraph length” tarkoittaa yksiselitteisesti yksittäisen tekstikappaleen pituutta. Liian pitkä yhtäjaksoinen tekstipötkö on lukijalle turhan raskas ja lisäosa huolehtii myös näistä.
Lisäosassa kohta “Sentence length” mittaa tekstissä käyttämiesi lauseiden pituutta. Suomen kielessähän on helppo rakentaa liian pitkiä lauseita. Joskus näkee niin pitkiä lauseita, että ääneen lukiessakin on pakko vetää useammasti happea kesken lauseen! Lisäosa siis laskee lauseissa olevien sanojen määria ja jos yli 25% lauseistasi on yli 20 sanaa, sinun on lyhennettävä joitain pitkiä lauseita saadaksesi tämä kohta vihreäksi.
Lisää tekstiin myös ulkoisia ja sisäisiä linkkejä, sekä kuvia.
Focus keyword eli kuinka valita se täydellinen avainsana
Voi olla vaikea päättää, mikä tai mitkä avainsanat optimoidaan. Avainsana on hakutermi. Kun ihmiset hakevat kyseistä avainsanaa, heidän pitäisi löytää sinut. Sinä tunnet toimialasi parhaiten. Mieti millä sanalla itse googlaisit ja etsisit oman alasi palvelua.
Lisäosaan saa maksullisen Premium-version joka tunnistaa useita sanamuotoja, sillä se tukee synonyymeja ja niihin liittyviä avainsanoja. En ole testannut tämän toimintaa suomen kielellä ja kuten edellä mainittua, suomi voi olla tälle hankalaa hanskata.
Huomaathan myös, että valitsemasi hakusanan tai lauseen tulee esiintyä myös varsinaisessa tekstissä. Saat vihreän valon tästä asiasta jos valitsemaasi avainsanaa esiintyy 0,5 – 2,5% sisällöstä. Lisäksi avainsanan tulee esiintyä tekstin ensimmäisessä kappaleessa sekä vähintään yhdessä väliotsikossa. Lisää avainsana myös vähintään yhden kuvan vaihtoehtoiseksi tekstiksi sekä sivun SEO otsikon alkuun.
Tämä teksti on pitkä. Paljon pidempi kuin postaukseni yleensä. Asiaakin toki on paljon, mutta tavoitteenani oli kirjoittaa vaadittu 900 sanaa. Se on aika paljon tekstiä se! Jos ja kun joskus olet lukenut jotain kirjoitusta netistä ja miettinyt miksi asioita toistellaan tekstissä, syy voi hyvinkin olla tuossa sanamäärässä tai juurikin tässä avainsana-asiassa. Jankataan samaa sanaa, jotta saadaan prosentit täyteen..
Tärkeäksi merkitty sisältö on sivustosi kulmakivi
Merkitse postaus tai sivu “Cornerstone content“- sisällöksi eli kulmakiveksi vain, jos se on tärkeintä sisältöä sivustollasi. Teksti on kiinnostavaa, sitä on riittävän pitkästi ja se on laadukkaasti kirjoitettu myös optimoinnin osalta. Valitse sivustoltasi kokonaisuudessaan neljä tai viisi sivua tai artikkelia “kulmakiviksi”. Näiden sivujen optimointiin avainsanoineen tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Hakukoneoptiointi tiivistettynä
Jos jaksoit lukea tänne saakka, niin helpotan nyt taakkaasi pienellä muistilistalla:
Kirjoita pitkästi, kiinnostavasti ja laadukasta tekstiä.
Lisää kuvia ja kuville vaihtoehtoinen teksti.
Lisää linkkejä muille sivustosi sivuille. Linkki voi olla myös linkki kuvasta mediatiedostoon.
Jos kirjoitat jostain, joka liittyy johonkin ulkopuoliseen, muista lisätä linkki. Linkki voi viedä yhteistyökumppanisi sivuille, facebookissa olevaan tapahtumaan tai ihan mihin vain. Kunhan se vie pois omalta sivustoltasi.
Mieti avainsana(t) huolella ja käytä niitä. Tekstissä, väliotsikoissa, SEO-otsikossa, kaikkialla….
Muista käyttää väliotsikoita.
Muista, että kirjoitat ihmiselle. Et koneelle!
Jos tämä hakukoneoptimointi tuntuu Sinusta edelleen kammottavalta, utopistiselta ja ylitsepääsemättömän vaikealta asialta hoitaa niin hoidetaan se yhdessä. Tekemättä “ei saa” jättää ja esteethän on tunnetusti tehty ylitettäviksi. Tekemättä ei saa jättää, koska kilpailijasikin nettisivut ja blogit ovat netissä. Ethän halua jäädä jalkoihin? Ethän?
Sain kuin sainkin tuotettua tekstiä sen vaaditut yhdeksänsataa kokonaista sanaa. Kirjoittaminen ei oikeastaan ollut edes vaikeaa vaikka tuo tuntuukin todella hurjalta määrältä. No okei… viimeinen 10 sanaa piti oikein miettimällä miettiä. Sanainen arkkuni oli jo kertakaikkisen tyhjä 890 sanan kohdalla 😀